Ryder Cup 2021


Ryder Cup Poäng mot Slag måndag den 20 september 2021 på GolfUppsala Söderby


Så var det dags för den stora avslutningen av OM golfens tävlingar.

Slaget på Söderby Ängar, Poängarna mot Slagarna. 30 kombattanter, utrustade till tänderna med skarpladdade och nyputsade vapen, ställde upp till batalj. I fredens tecken inleddes dagen med att inmundiga kaffe och smörgås, före avmarsch mot slagfältet där generalerna på sina vita hästar (i detta fall vita eldrivna golfbilar) samlade styrkorna för att med ett tyst stridsrop och hemliga signaler ge de bästa förutsättningar att besegra fienden.


Samling vid starten.

Poängarnas generaler med den tystlåtne taktikern Lennart Freidenfelt och den högröstade Bo Leo såg till att deras soldater (ja det kändes nästan som att de var i ett stridande förband) skulle krossa motståndarna.

De något mer försynta Slaggeneralerna, Lars Brunn och Bengt Åström, i likaledes vita springare, hade lagt upp taktiken och de avsåg att anfalla på bred front i motståndarnas centrala del, där de ansågs som mest sårbara.


Lagledarna för OM S; Bengt Åström och Lars Brunn.

Nåväl, detta var bara förfäktning, klockan 09:00 inleddes det stora fältslaget över Söderbys gröna, lätt kylslagna och idag lite vindpinade ängar.

I första singelbollen spelade P-Lars Adolfsson mot S-Sone Käll där Sone fick lämna två slag till Lars. Här var det tydligen spel mot ett mål hela matchen. Efter första 9 så ledde Lars med 4 hål och matchen var slut tidigt, vinst med 6/5. När man ser på resultatet måste man komma ihåg att Lars gjorde fantastiska 44 poäng och Sone lite mer normalbra 34 poäng. En stark öppning för Poäng alltså! 1-0!


I väntan på slutresultatet; Sone Käll, Bo Schotte, Rolf Lindberg & Lars Adolfsson.

Andra singeln gick mellan P-Rolf Lindberg och S-Bo Schotte. Här fick Rolf lämna ifrån sig 5 slag till Bo. Med hjälp av detta så tog Bo en stor ledning efter 9 hål, 5 upp, men sedan tog luften slut, för när matchen var över så hade Rolf vänt och vann med 1/0! 2-0 till Poäng.

Tredje singeln spelades mellan P-Lennart Olsson och S-Leif Larsson. Lennart startade med hela 10 slag upp mot Leif. Detta, plus bra spel från Leif gjorde matchen oavgjord i halvtid och till slut kunde Leif rycka ifrån och vinna med 4/3. Ställningen nu 2-1 till Poäng.


I förgrunden: Match 3 med Lennart Olsson och Leif Larsson.

Första Foursome matchen spelades mellan P-Johnny Andersson och P-Roland Edvinsson mot S-Kjell Jansson och S-Tommy Gustavsson. Poängarna fick 3 slag på Slagarna. Här ledde P efter 9 hål med 2 upp, för att till slut förlora med 3/2 efter en riktigt stark spurt av Slagarna. Lika i matchen; 2-2!


Kjell Jansson, Tommy Gustavsson, Johnny Andersson och Roland Edvinsson.

Dags för Foursome nummer två. P-Håkan Johansson och P-Peter Lindström mot S-Ing-Britt Lindberg och S-Anders Lindblad. Slagarna fick lämna ifrån sig 7 slag innan start. Men, men vad hjälpte det, Ing-Britt och Anders var 2 upp efter 9 hål, där vi kunde ta en välbehövlig paus och lite taktiksnack med våra generaler som lämpligt nog dök upp vid kiosken. Där kom även de galanta damerna Åsa-Britt Freidenfelt och Isa Lindblad med sin godiskorg som vi kunde förse oss från med lite välsmakande choklad och karameller. Eftersom jag råkade vara en del av Slag-laget så vet jag lite mer detaljerat om den här matchen. Poängarna lyckades slå i vattnet flera gånger och det gav ju oss Slagare ett litet övertag direkt. Själv hade jag efter de tre första hålen slagit två fairway-slag, en drive och två puttar…..!


Knivigt läge för Peter Lindström (P), tur att den inte låg i bunkern!

Ut på de sista 9 hålen, var vi 4 upp ett tag, men Poängarna kämpade sig ner till 3 när det var tre hål kvar, det vill säga ”Dormy”. De vann 16:e, det vill säga fortfarande Dormy med två hål kvar. Bunkerbesök av bägge lagen på 17:e, men vi lyckades peta i vår putt först, så vi vann med 3/1. Plötsligt så var alltså Slag i ledningen med 3-2!


- 'Är de inte klara än?' Ing-Britt Lindberg (S), Håkan Johansson och Peter Lindström (P).

Foursome nummer tre, P-Robert Holmgren och P-Antonio Gonzales Cabrera mot S-Lars-Åke Claesson och S-Torbjörn Alm. Ett slag upp för Slag, det vill säga väldigt jämnt innan första utslaget. Efter 9 hål så var P 2 hål upp och trots en kämpainsats så kom Slagarna närmare och närmare, men det räckte inte riktigt ända fram, utan P vann med 1/0. Återigen lika i matchen; 3-3!


Antonio Gonzales, Lars-Åke Claesson och Torbjörn Alm och Robert Holmgren.

Dags för den första Fyrbollen, så kallad Bästboll. P-Ronald Gaines och P-Ann-Charlott Adolfsson mot S-Fred Eriksson och S-Marianne Sembrant. På papperet den mest ojämna matchen av alla. Ronald 16 slag och Ann-Charlotts 29 slag mot Freds 0 slag och Mariannes 5 slag. Här var det kämpatag från Fred och Marianne och efter de första nio hålen så ledde Poängarna bara med 1 hål, men med stabilt spel så lyckades de bärga segern med 3/2 till slut. Det innebar att Poäng var tillbaka i ledningen med 4-3 totalt. Med bara två bollar kvar så höll alltså spänningen i sig mot slutet.

Lunch i väntan på slutresultatet. Ann-Charlott Adolfsson, Marianne Sembrant, Ronald Gaines och Fred Eriksson. Fred hugger in!

Fyrboll nummer två bestod av P-Kjell Sporrong och P-Gunilla Lundberg som spelade mot S-Elisabeth Stubbendorf och S-Staffan Persson. Här hade Kjell 3 slag och Gunilla 13 slag mot 0 för både Elisabeth och Staffan. Oerhört jämn match, lika vid kiosken och till slut en knapp, men ändå seger för Slagarna med 1/0. En boll kvar och det är helt lika i totalmatchen: 4-4! Det var ”Olidligt spännande”!

Dags att kolla till den sista och helt avgörande Fyrbollen. För Poäng spelade P-Tommy Lindh och P-Inger Juremalm mot Slags S-Henry Jakobsson och vår nestor och ordförande S-Göte Johansson. Tommy hade 0 slag, Inger 13 slag, Henry 6 slag och Göte 15 slag vid första tee. Här satte Poängarna högsta fart redan från början, man ville absolut inte att Slagarna skulle ens en gång vädra morgonluft, så redan efter de nio inledande hålen stod det 5 upp för Poängarna och snart därefter tog matchen slut och Poäng vann med 5/4 och räddade därmed hem slutsegern till Poänggänget med 5-4!!

Vi måste också ge en eloge till den eller de som lyckats rekrytera två galanta damer som åkte runt och bjöd alla stridande på choklad och karameller under hela matchen!


Godisflickorna (förlåt, de galanta damerna var det visst!); Åsa-Britt Freidenfelt och Isa Lindblad med lagledarna för OM P; Lennart Freidenfelt och Bosse Leo.

Freden på Söderby, denna måndag den 20 september 2021, avslutades med en riktig medeltida måltid, Raggmunk med fläsk och lingon.


- 'Så här gick det till slut!' Tävlingsledaren Lennart Freidenfelt

Vi slagna Slagare vill framföra vårt djupt kända Grattis till hela det glada Poänggänget som stolta poserade framför bucklan även i år!


Vinnande lag: Ronald Gaines, Rolf Lindberg, Lars Adolfsson, Roland Edvinsson, Ann-Charlott Adolfsson, Tommy Lindh, Johnny Andersson, Lennart Olsson, Inger Juremalm, Antonio Gonzalez, Peter Lindström, Håkan Johansson (delvis skymnd), Robert Holmgren, Kjell Sporrong & Gunilla Lundberg.

Generalerna Lars Brunn och Bengt Åström gratulerar sina motsvarigheter Lennart Freidenfelt och Bo Leo och ser fram emot en revansch 2022!

Vid gåspennan

Anders Lindblad

Namngivningen på bilderna står Anders Lindelöf för. Vid felaktigheter kontakta gärna mig; 070-264 07 54 eller anders.lindelof@sweco.se

Vi ses nästa vår!
865
870
1123
1266