Banchefen har ordet. 

24/03/11

Vintern har varit väldigt lång och banorna har legat under snötäcke stora delar dom senaste fyramånaderna. 


När vi ställs inför tuffa vintrar med mycket snö och is så sätts gräset på prov ordentligt. 

Även fast det är någon månad kvar med en osäkert väder så börjar vi se resultaten av vintern på banorna. 

Om vi börjar med Edenhof så kan vi konstatera att grässorter får stor betydelse när vintrarna blir långdragna, Edenhof har vitgröe på stora delar av banan och denna grässort är inte optimal för vinteröverlevnad. 

Det har varit högt svamptryck denna vinter eftersom det inte varit någon tjäle och det hjälpte inte att det var så blött hela hösten innan första snön kom. 


Edenhof har och kommer ha en del vinterskador nu efter vintern men jag är inte så orolig att det inte kommer bli bra eftersom vi har ställts inför jobbiga vintrar tidigare och fått upp kvaliteten riktigt bra ändå under säsongen, senast 2022 när vi hade mycket isskador och ändå kunde leverera banan i superskick under flera SM tävlingar och en internationell damtävling (LETAS) samma år. 


På Söderby så kan vi konstatera att greenerna har klarat vintern riktigt bra och ser fruktansvärt fina ut! 

Greenerna på Söderby har stora delar ädelgräs i form av krypven och det har vi enormt mycket nytta av eftersom den är betydligt mer vintertålig än vitgröe. 

Dom mest utsatta greenerna på Söderby är även täckta med dukar sedan ett par år tillbaka och dom greenerna ser också riktigt bra ut tack vare täckningen. 

Vi arbetar årligen med att få in mer ädelgräs i spelytorna på båda banorna men vitgröen är svår att konkurrera ut när den väl börjar etablera sig. 


Vi kollar på olika lösningar så vi i framtiden kan vara med och påverka vinterns åverkan på banorna i form av snödjup och isbildning.


Nu håller vi tummarna för att vi får en varm vår och kan öppna banorna så tidigt som möjligt och att vi får leverera två riktigt bra golfbanor till er under en kommande lång golfsäsong, vi ses snart! 
Med bästa hälsningar,

Sebastian Sjöblom
Course Manager GolfUppsala

Ni får med en bild på hur fina greenerna på Söderby är, detta är green 15 när vi plockade bort duken! 

 

865
866
1437